Köpa tax

Det finns en tax för alla smaker!
Vår ras har nämligen rikedomen att ha nio olika varianter. Först har vi tre hårlag: korthår, långhår och strävhår. Sedan finns alla dessa i tre storlekar: normal, dvärg och kanin. 

Drömmen om en tax!
Vi vill förstås stötta såväl rasens uppfödare som blivande taxägare. Samtidigt vill klubben varna för att den stora efterfrågan vi just nu ser på tax – också för med sig att det finns många oseriösa säljare av valpar. Köp av en seriös taxuppfödare som är medlem i  Svenska Taxklubben och Svenska Kennelklubben? Vid frågor inför ett kommande valpköp, är du alltid välkommen att kontakta klubbens avelsråd Siv Bengtsson på tel: 0705-457734.

Fem råd att tänka på som är viktiga när man skall välja tax:

1. Ställ dig själv frågan vilket ändamål du har med din tax. Skall hunden vara jaktkamrat, sällskapshund, eller har du ambitioner att tävla med din tax eller visa på utställning?

2. Ta reda på rasens egenskaper genom att läsa litteratur, t ex boken ”Tax” av Kurt Schmidt-Duisberg och ”Min tax” av Morten Franch Jensen. På Taxklubbens hemsida finns nyttig information om taxen och klubbens verksamhet.

3. Tänk på att taxen, trots att det är en liten hund, ställer krav på att ägaren är mjuk men bestämd och konsekvent mot sin hund för att den ska bli glad och följsam. En tax är påhittig och energisk, vill ha omtanke och sysselsättning och passar inte att ligga ensam hemma om dagarna.

4. Om du bestämt dig för tax kontakta gärna vårt avelsråd som ger dig tips och råd inför ditt valpköp samt ger rekommendationer till taxuppfödare för det ändamål du har med din tax.

5. En bra kontakt med uppfödaren av den valp som du bestämmer dig för, har stor betydelse i framtiden då du som hundägare behöver hjälp och råd.